MELTEM GÜNEŞ- Cumhurbaşkanlığı’nın 2024 yıllık programında, kadın ve çocuklara yönelik önemli veriler yer aldı. Buna göre, ülke nüfusunun 2022 yıl sonu itibarıyla yüzde 26,5’ini 0-17 yaş grubundaki çocuklar oluştururken, 2022 yılında resmi evlilikler içerisinde cinsiyete göre 16-17 yaş grubundaki 11 bin 520 kız ve 688 erkek çocuk evlendi. Son dört yılda, zorla çalıştırılan, sokakta satıcılık ve dilencilik yaptırılan 43 bin 873 çocuğa müdahale edildi. Ağustos verilerine göre toplam 19 bin 340 çocuk evlat edindirildi. 9 bin 335 çocuk ise koruyucu aile hizmetinden faydalandırıldı, bu sayının 2024’te 10 bine çıkarılması hedeflendi. Türkiye’de yaklaşık 1,6 milyon çocuk da geçici koruma statüsünde.
Programda, kadınlara yönelik şiddet ile erken yaşta ve zorla evliliklerle “sıfır tolerans” ilkesiyle mücadele edileceği vurgulanırken, çocukların üstün yararı temelinde iyi olma hallerinin destekleneceği, hayata eşit ve sağlıklı koşullarda başlayabilmeleri için imkanların arttırılacağı belirtildi.
Kadın başkanlar artmalı
Verilere göre, 2022 yılında kadın istihdam oranı yüzde 30,4, erkek istihdam oranı ise yüzde 65 oldu. Türkiye’de iş gücüne dâhil olmayan 21,2 milyon kadın bulunuyor. Kadınların yüzde 20,6’sı tarım sektöründe istihdam ediliyor. Tarımda çalışan kadınların yüzde 77’si ise ücretsiz aile işçisi durumunda. Kadınların karar alma mekanizmalarına katılımlarının sınırlı olduğuna da dikkat çekilen programa göre, yüzde 2 olan kadın belediye başkanı oranının 2024 yerel seçimleriyle yüzde 5’e yükseltilmesi hedefleniyor.
‘Onarıcı adalet’
Çocuk adalet sisteminin “onarıcı adalet” yaklaşımıyla yapılandırılmasına yönelik modeller geliştirileceği aktarılan programda, “onarıcı adalet yaklaşımı kapsamında 15 yaşından küçük çocukların ilk defa işledikleri ağır suçlar dışındaki fiillerin soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmeksizin alternatif tedbirlerle karşılanması için uluslararası uygulamalar da incelenerek ihtiyaç analizi yapılacak” denildi.
Ebeveynleri ceza ve tutukevinde olan çocukların sorunlarının çözümüne ve iyilik hallerinin artırılmasına yönelik çalışmaların da yapılacağı belirtilerek, teknolojik imkanların arttırılması, ziyaret sürecinde yaşanabilecek kalabalıklaşma ve sıra bekleme gibi sorunların giderilmesi amaçlandı.